Protester och makroekonomi!

12 Jun

Hej! Detta är mitt allra första inlägg. Jag jobbar alltså med analys på ett företag som förvaltar pengar åt rika privatpersoner. Mitt jobb går ut på att hitta kortsiktiga investeringar, som baseras på förväntade svängningar i marknaden för råvaror av olika slag. Temat för min blogg är hur ekonomin dominerar livet för människor och bestämmer det mesta, inte minst politik.

Ett bra exempel på ekonomins makt över vårt handlande är den senaste tidens oroligheter och folkliga uppror världen över. Vi har nu sett dem i Grekland, Turkiet, Brasilien, Stockholm och på en rad andra platser. Vad beror de på? Varför kommer de just nu?

Att förenkla allt för mycket i en sådan situation är naturligtvis farligt, men uppenbart är att dessa uppror aldrig skulle ha inträffat under en högkonjunktur. Dessa fenomen har i alla tider varit förknippade med stagnerande tillväxt och i vissa fall till och med en krympande ekonomi.  Så länge personer har jobb och känner att deras tillvaro konstant förbättras, håller de sig från att protestera. Men när allt plötsligt blir sämre ger de sig ut på gatorna.

Detta är ett exempel på hur ekonomi och mänskligt handlande är tätt förknippat med varande. Så, håll i hatten nu när lågkonjunkturen har dragit in över Europa.

Image

Folk i uppror i Turkiet

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: