Tills döden skiljer oss åt

29 Mar

Ett par som legat begravda hand i hand i cirka 1500.

Ett par som legat begravda hand i hand i cirka 1500.


Idag kan en begravning kosta tiotusentalskronor. Det slår hårt på mångas ekonomi men det finns faktiskt pengar att spara på en begravning. Det kanske ses som oetiskt att snåla på en begravning. Fast är det inte värre att snåla då personen är i liv?

Vi är väldigt rädda för döden. Vi undviker att tala om döden och när den väl inträffar vet de efterlevande sällan den avlidnes önskemål. Eftersom det är så tabu att tala om döden så väljer vi de traditionella begravningarna med den dyra kistan och blommorna.

De borgerliga begravningarna har öppnat upp för mer liberala gravsättningar och kyrkan blir även de mer tillmötesgående. Det är ofta de med svåra sjukdomar som förbereder sin begravning och talar med de anhöriga hur de vill ha dem. Det har stått gripande reportage i tidningarna. Som den cancersjuka lilla flickan som ville begravas i sin säng. Pappan byggde om hennes säng till en vacker kista att begravas i. Eller mannen som ville begravas i sin kökssoffa. Jag är helt övertygad om att vi snart kommer att se en branch för annorlunda kistor.

Genom att tala med de nära och kära behöver det inte bli så dyrt. Visst ska de vara en värdig cermoni och att begravas i en papplåda kanske inte känns så roligt. Fast många kyrkor har kisttäcken så att kistan inte syns alls. Tala med varandra vad som är okej. Idag är det många som inte vet det och väljer det dyraste alternativen. På sommaren och våren går det att plocka egna blommor. Jag tror många skulle uppskatta en bukett ängsblommor mer än sorgekransen. Jag skulle personligen göra det. Det är tungt med en anhörigs bortgång men genom att tala om allt från musik till eventuell organdonation så kommer det att vara lättare den dagen. Även om det kanske inte är det muntraste samtalet att ta tag i.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: