Den vinstdrivande skolan

25 Jun

Det är enbart i Sverige som tillåter skolor att vara vinstdrivande. Chile har det till en viss del. De svenska eleverna halkar efter allt mer visar internationella test.

Vad som är intressant är världens bästa skolor är de där eleverna har blandade klasser. Nu är det nivån generellt sett som vi talar om. Det är skillnad på resultat i snitt för befolkningen eller elitskolor.

De fria skolvalen har lett till att vissa skolor i städerna är så impopulära att de måste stänga. Detta är ett fenomen framförallt i förorterna. De duktiga eleverna antas till skolor inne i city, kvar blir omotiverade och överblivna elever och ett resultat med stökiga klasser. Detta leder i sin tur att skolan får dåligt rykte och sedan hotar nedläggning.

Frågan är hur detta ska kunna hanteras för att få en jämn nivå. Att få upp elevernas motivation även i förortsskolor. Det är aldrig en god idé att samla alla ”bråkiga” elever i en och samma klass. Det leder bara till utanförskap och en ”vi och de” känsla som kommer vara svår att få bort senare i livet.

Samtidigt måste elever som inte blir tillfredsställd ha möjligheten att få stilla sitt kunskapstörstande och byta skola vid behov. Skolan måste passa de flesta elever så visst måste det gå att få röra sig fritt.

Det är i skolan många värderingar och uppfattningar erhålls, så det är väldigt viktigt att det är ett rättvist system. Det kan aldrig bli helt jämställt såklart. Isåfall skulle det bli en diktaturskola med skoluniform, inga privata ägodelar får medtas, skolan står för all material osv. Ekonomiska klyftor kommer alltid att finnas vilket även kommer att avspegla sig på barnen. Det syns på både kläder och teknik som mobiltelefoner. Idag kan ju elever med rätt ålder själva fixa fram pengar för att köpa statusprylar, det är så enkelt att låna pengar nu för tiden. Fast så länge utbildningen är den samma oavsett skola så ges alla barn i Sverige samma möjligheter att själva göra karriär. Utbildning är alla välfärdsstaters viktigaste pelare. Det finns ingen annan avgörande faktor som spelar en sådan stor roll på en befolknings välbefinnande som just utbildning. Kunskap är makt!
halkboard

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: